Του Βαγγέλη Παπαδημητρίου/ info@eurohoops.net
Ποια πιστεύετε ότι είναι η κορυφαία εμφάνιση στα χρονικά του ΝΒΑ; Αν η απάντηση δεν είναι οι 100 πόντοι του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, τότε μάλλον δεν την θυμάστε. Ή είστε αρκετά… μικροί.
Και οι δυο πιθανές αιτιολογήσεις είναι δικαιολογημένες. Έχουν περάσει αισίως 62 χρόνια από το βράδυ που ο θρύλος του μπάσκετ έκανε το ρεκόρ που ίσως να μην σπάσει ποτέ.
Στις 2 Μαρτίου 1962, οι Φιλαντέλφια Ουόριορς επικράτησαν των Νιου Γιορκ Νικς με 169-147. Και από το τελικό σκορ κιόλας, παρουσιάζουμε μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για αυτό το ρεκόρ.
Το επίσημο σκορ ήταν αυτό που διαβάσετε. Ο αστικός μύθος, όμως, λέει ότι το πραγματικό σκορ ήταν 150-146. Η σύγχυση λογική. Μιλάμε για μία εποχή που το ΝΒΑ δεν θύμιζε σε τίποτα το ”σήμερα”. Δεν υπήρχαν οι κατάλληλες στατιστικές υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη του ματς. Μόνη οπτική απόδειξη της ”100άρας” η ιστορική φωτογραφία του Τσάμπερλεϊν (βλ. πάνω) με ένα χαρτί να γράφει το ”100”. Απλό αλλά περιεκτικό.
Το ΝΒΑ προσπαθούσε τότε να κάνει βήματα προόδου. Και μοιραία επέλεγε ποια ματς θα καλυφθούν τηλεοπτικά. Οι Νικς είχαν ρεκόρ 27-45, οι Ουόριορς ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα μετά τους Σέλτικς του Μπιλ Ράσελ.
Καλή η διαφορά δυναμικότητας, όμως όλα έδειχναν από νωρίς ότι μπορεί να γραφεί ιστορία. Ο βασικός σέντερ των Νικς, Φιλ Τζόρντον, δεν αγωνίστηκε λόγω ίωσης. Ή έτσι έγραψε η ιστορία, μέχρι να έρθει μία άλλη εξήγηση.
Ο Ντάραλ Ίμχοφ που κλήθηκε να πάρει την θέση του στο ροτέισον της Νέας Υόρκης, αποκάλυψε μετά από χρόνια ότι ο συμπαίκτης του δεν ήταν άρρωστος, αλλά… μεθυσμένος και προφανώς όχι σε θέση να αγωνιστεί!
Ο Ίμχοφ είχε ήδη πρόβλημα με φάουλ στα 20 περίπου λεπτά του αγώνα και έτσι ο Τσάμπερλεϊν έμεινε να αγωνίζεται κόντρα σε κοντύτερους και γενικά άπειρους προσωπικούς αντιπάλους. Την ίδια στιγμή, ένιωθε… καυτός από νωρίς.
”Δεν υπήρχαν ξενοδοχεία τότε για εμάς, δεν λειτουργούσε έτσι το πράγμα τότε. Πήγαμε κατευθείαν στο γήπεδο και περιμέναμε 5-6 ώρες. Έτσι ξεκίνησε από νωρίς τα σουτ. Δεν μπορούσα να αστοχήσω. Ήταν ένα σημάδι ότι θα είχα μία πολύ καλή ημέρα. Ήταν σίγουρα ένα σημάδι”
Μικρή παρένθεση κάπου εδώ για να επισημάνουμε κάτι που ο πολύς κόσμος μπορεί να ξεχνά. Η σεζόν 1961/62 για τον Τσάμπερλεϊν ήταν αδιανόητη. Σε 80 ματς είχε μέσο όρο -κρατηθείτε- 50,4 πόντους!
Κι όμως, υπάρχει ένα νούμερο πολύ πιο επιβλητικό από αυτό. Όχι τα 25,7 ριμπάουντ, αλλά τα… 48,4 λεπτά που έπαιζε κατά μέσο όρο. Έχασε μόλις 8 λεπτά σε όλη τη σεζόν, παίζοντας επιπλέον σε 10 παρατάσεις.
Μάλιστα, εκείνη την εβδομάδα είχε παίξει τέσσερα παιχνίδια σε πέντε βράδια. Το πιο τρελό όλων; Είχε κατά σειρά 67, 65, 61 και 100 πόντους. Δηλαδή 73,25 πόντους σε αυτό το διάστημα των τεσσάρων αγώνων!
Και αφού μιλάμε για νούμερα, μάλλον δεν είστε έτοιμοι για όσα έκανε κόντρα στους Νικς. Ή μάλλον, είστε μετά από όλα αυτά. Σε 48 λεπτά, είχε 36/63 σουτ (57%), 28/32 βολές, 25 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κερδισμένα φάουλ.
Το κλειδί για τους 100 πόντους δεν ήρθε από τον αριθμό σουτ, αλλά των βολών. Ο Hall of Famer είχε ποσοστό καριέρας 51,1%. Εκείνο το βράδυ πήγε στο 87,5%. Κάτι που μέχρι και ο ίδιος δεν πίστευε, όσα χρόνια κι αν πέρασαν.
”Διάολε, είμαι ο χειρότερος σουτέρ βολών του κόσμου και είχα 28/32 εκείνο το βράδυ. 87,5%. Αυτό δείχνει ότι όλοι μπορούμε να σταθούμε τυχεροί. Απλά δείτε τα στατιστικά. Κάποιοι αδύναμοι παίκτες μπορούν να έχουν και φανταστικά ματς”
Για να φτάσουμε έτσι στον λόγο που σούταρε τόσες πολλές βολές. Και γιατί η τέταρτη περίοδος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς δημοσιογράφους, ανθρώπους του μπάσκετ της εποχής, αλλά και πρωταγωνιστές του εν λόγω ματς ως ”φιάσκο”.
Οι Νικς είδαν τον Τσάμπερλεϊν να σκοράρει 41 πόντους στο ημίχρονο και 69 μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου. Ήθελαν να δώσουν ένα τέλος στο μαρτύριο. Και αποφάσισαν να σταματήσουν να παίζουν μπάσκετ.
”Δώστε τη μπάλα στον Ουίλτ”, φώναζαν οι θεατές, κάτι που προφανώς ακολούθησαν ευλαβικά οι συμπαίκτες του. Μόνο που οι Νικς είχαν αντίθετη άποψη, κάνοντας συνεχώς φάουλ, πριν η μπάλα φτάσει σε εκείνον.
”Οι συμπαίκτες μου προσπαθούσαν να μην τους κάνουν φάουλ, να προστατέψουν τη μπάλα και να μου την δώσουν, ό,τι κι αν γίνει”, είχε πει ο ίδιος ο Τσάμπερλεϊν. Και αυτό ακριβώς έγινε και στην πράξη.
Στο τέλος της ημέρας, μιλάμε για ένα συγκλονιστικό ρεκόρ, που κρατάει 62 χρόνια ολόκληρα χρόνια. Η ιστορία της ”100άρας” του Τσάμπερλεϊν είχε αρκετά κεφάλαια, όμως αυτό που μετράει είναι ο επίλογος. 100 πόντοι σε ένα ματς ΝΒΑ.
Μπορεί το μπάσκετ σήμερα και οι αθλητές του να έχουν… ξεφύγει, όμως κανείς δεν έφτασε τόσο κοντά. Μόνο ο Κόμπι Μπράιαντ με 81 πόντους. Πλησίασε, αλλά όχι αρκετά κοντά. Μόνο ένας έβαλε 100 πόντους.
Και αυτή ήταν η ιστορία πίσω από εκείνη την επίδοση…
Διαβάστε επίσης
Ουίλτ Τσάμπερλεϊν: Όταν “κατέβασε” 55 ριμπάουντ στην πιο “κουραστική στιγμή της ζωής του”
Η μητέρα του Κουέντιν Ταραντίνο ήταν μία από τις… 20.000 γυναίκες του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν
The post Η ιστορία πίσω από τους 100 πόντους του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν appeared first on Eurohoops.